Powered By Blogger

torstai 26. heinäkuuta 2012

Onko kesä alkanut

Heinäkuu on jo lopuillaan ja elokuu kolkuttelee ovelle. Pian alkaa syksyn marjojen poimiminen edessä. Mies on lähdössä pohjoiseen ehkä jo ensi viikolla. "Lähtökuoppien" tekeminen aloitettiin, kun tultiin viime syksyn reissulta. Itse en lähde mukaan, koska en voi jättää äitiäni yksin.

Itikkakesä
Kukat ovat kauneimmillaan ja ruusut tuoksuvat. Hyttysiä on paljon; ja muitakin ötököitä. Paarmat ovat myös kiusana. Hyttysistä puheen ollen; miehän saan hirveitä paukamia ja niitä tulee sitten kynsittyä ja sitten niitä karvastelee. Olin tässä päivänä muutamana avustettavani luona leipomassa ja siellä oli hänen sukulaistyttönsä ja hänellä oli koira ja se koira nuoli kaikki minun sääskenpuremat; ei muualta, mutta sen jälkeen ei ole karvastellut eikä ole ollut tarvis raapia. Mitähän sekin tarkoitti, kun ei nuollut muualta.

Kukkapenkki
Olen suunnitellut tekeväni uuden kukkapenkin; siirtelen vanhasta penkistä kukat siihen ja laitan muutaman uuden kukan. Puutarhalehtiä on tullut selailtua, jos niistä löytyisi neuvoja. Paikka on aurinkoinen. Nykyiset penkkini ovat pieniä ja niihin ei voi lisätä uusia. Eräässä lehdessä oli kirjoitus aurinkoisen paikan kasveista; en muista lehden nimeä. Ohjeet olivat selkeitä ja jopa miekin ymmärsin ne.
Omaan penkkiin istuttaisn ainakin syyshohdekukkaa, jonka väritys on keltaisesta oranssin kautta punaruskeaan. Laittaisn myös syyssädekukkaa ja kultapallokin kiinnostaa sekä ruusukaunosilmä. Toivottavasti onnistun jotenkuten.

Puutarhoihin tutustuminen
Elokuun 19. päivänä on mahdollisuus tutustua muiden harrastajien piharatkaisuihin, silloin n. 200 yksityiseen ja julkiseen puutarhaan voi käydä tutustumassa eri puolilla maata.
www.avoimetpuutarhat.fi

Puutarhalehti
Puutarhablogi Karoliinan puutarha on koonnut suomalaiset puutarhablogit yhdelle sivustolle kasvuvyöhykkeiden mukaan.
Juttua oli myös perennojen lisäämisestä siemenistä. Siemenet kerätään kuivalla säällä ja sato  varastoidaan pimeään, viileään ja kuivaan paikkaan, mieluiten ilmatiiviissä rasiassa. Keltasormustinkukan, siperianpallo-ohdakkeen, rohtoiisopin, sinipiikkiputken, pohjanrantakukan kellopeipin, myskimalvan, kultahelokin ja kallionauhuksen lisääminen siemenestä onnistuu kotioloissa, kun ne kuivatetaan syksyllä ja kylvetään keväällä.
Olen kiinnostunut daalioista ja niistä oli kirjoitus lehdessä. Daalian kukkien väritys on monipuolinen; oranssi, keltainen, kirkkaan-, marjapuuron-, tumman- ja vaaleanpunaisia. Juurakot säilytetään kellarissa. Daalia kasvattaa uusia mukuloita kuten perunakin. Puutarha on avoinna 19.8. klo 12-17, Lemlahden saari, Parainen.
Ledessä oli kauniita puutarhoja ja ideoita tuli roppakaupalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti